Pavić je grobar hrvatskog mirovinskog sustava

Reforma mirovinskog sustava jedina je ozbiljno započeta u Hrvatskoj vraćena je na početak i umjesto da se sustav dugoročno učini stabilnim Ministar Pavić ga destabilizira.

Ministar Pavić je ovim potezom ukrao mirovine građanima i postao grobar hrvatskog mirovinskog sustava.  Jednim potezom, uništit će budućnost radnika u Hrvatskoj! Dvojac Plenković Pavić  ukrali su budućnost i sigurnost građana hrvatske zbog čega će se još više iseljavati iz Hrvatske.

Nakon 16 godina reforme, osiguranici drugog mirovinskog stupa dobivat će mirovine kao da reforme nije ni bilo, a novac koji su uštedjeli tijekom radnog vijeka povući će se u proračun. Na prvi pogled svima dobro, posebno generacijama rođenim šezdesetih godina jer država jamči da će im mirovine ostati barem iste, ako već neće rasti.

Prvi obavezni umirovljenici iz drugog stupa umirovljeni prošle godine već sad su u minusu 27 posto. Predlagao sam rješenje za to prije par mjeseci, no Pavić je tad rekao da ima bolje rješenje, danas vidimo i koje je!

Vlada procjenjuje da će do 2040. povratnici iz drugog stupa donijeti u proračun 87 milijardi kuna, što je ogroman novac, pa je logično postaviti pitanje na što će se taj novac utrošiti? Hoće li novac ušteđen za buduće mirovine koristiti za krpanje proračunskih rupa, smanjenje javnog duga, prava privilegiranih grupa?

Princip međugeneracijske solidarnosti pretvoriti u princip međugeneracijske diskriminacije – zašto mi trenutačno kao porezni obveznici umirovljenicima plaćamo dodatak od 27%, a nama će taj dodatak biti uskraćen? To je diskriminacija!

Hoće li sav taj silni novac uplaćivan kao “dodatak od 27%” biti vraćen generacijama mlađima od 1962? Uostalom, kakvog su uopće smisla imali mirovinski fondovi ako bezuvjetno mi iz 2. stupa ne dobijemo “dodatak od 27%”?

Novac građana, njihova štednja  u drugom mirovinskom stupu pretače se u proračun  da bi se financirala neučinkovita država.

Priče ministra da građani imaju izbor su smiješne, jer ako ne žele manje mirovine oni će po ovom prijedlogu morati svoju štednju prepustiti državi. TO nije izbor, to je ucjena!

To je imovina građana koji su štedjeli za starost, a ne za limuzine i luksuz. Ovo je nacionalizacija naših ušteđevina. Plenković nam duboko zavlaći ruku u džep i krade naše mirovine. Ni Plenkovića na Pavića nije briga što će se događati za 10, 20 godina.

Ministar i Predsjednik Vlade će biti daleko, a neka nova administracija će popravljati učinjenu štetu, ako se uopće bilo što bude moglo popraviti. A popraviti se na žalost neće moći puno jer će mirovine biti 16% manje nego sada.

Ministar Pavić je grobar mirovinskog sustava, a Plenkovića ne zanima život ljudi u Hrvatskoj. Ono samo ispunjavaju slijepe želje birokrata iz Brussela. To pokazuje pomicanje granice za kasniji odlazak u mirovinu, a posebno žena. Briselske sluge, koje gledaju samo kako će sebi osigurati buduće pozicije.

Svi smo svjesni činjenice da se svijet rada mijenja i da je nužno u skladu s time uskladiti i sustave socijalne sigurnosti, pa tako i mirovinski sustav. Upravo iz tog razloga je bivša vlada predložila produljenje radnoga vijeka, znajući da će to biti neizbježna posljedica stanja u kojem se Hrvatsko tržište rada nalazi.

Međutim, kada smo predlagali tu mjeru, vodili smo računa o razdoblju prilagodbe sigurni u to da će se uvjeti rada radnika do tada značajno poboljšati.

Stoga je i Zakon o mirovinskom osiguranja donesen 2014 izbalansiran I nema nikakvog razloga da se mijenja osim ako ne želite pogodovati poslodavcima i kapittalu.

Trebalo je nastaviti sa razvojem sustava II mirovinskog stupa, u II mirovinski stup uključiti dodatak na mirovinu koji imaju umirovljenici prvog stupa, povećati izdvajanje u drugi mirovinski stup kada makroekonomske prilike dopuste.

Ukoliko se usvoji prijedlog da se usklađivanje dobi za odlazak u mirovini sa 67 godina pomakne na sa 2038 na 2031. Vlada će smanjiti građanima Hrvatske tri godine uživanja zaslužene mirovine ili izraženo u brojkama 10-15% mirovine odnosno isto kao da Vam je mirovina smanjena za 220-330 kuna mjesečno.

Vlada ovim programom nazovi reforme mirovinskog sustava podcjenjuje Hrvatske građane, podcjenjuje hrvatske radnike jer svojim odlukama daje jasnu poruku da je spremna dalje raditi na siromašenju građana Hrvatske umjesto da otvara nova radna mjesta.

Sasvim je jasno da je Pavić grobar mirovonskog susava jer s ovim što predlaže uništava jedinu ozbiljnu reformu u državi. Reforma je imala samo jedan cilj – osigurati veće mirovine i bilji standard za umirovljenike, ako ovo prođe, od toga neće biti ništa.

Kradu budućnost i dostojan život svima koji danas rade, kako bi danas potrošili taj novac na punjenje proračuna i povlaštene mirovine.

Kakva je to poruka ljudima koji rade? Kakva je to poruka ljudima koji ostaju živjati u Hrvatskoj?

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ime Privola
Tehnički kolačići
Za ovu stranicu, koriste se sljedeći tehnički kolačići: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Cookies
Koristimo kolačiće za pružiti bolje digitalno iskustvo.
Google Analytics
Koristimo anonimizirane podatke korisnika za poboljšanje ove stranice.
Facebook
Koristimo Facebook za praćenje na društvenim mrežama
x

Volim kolače pa ove stranice koriste kolačiće kako bi iskustvo, kao i društvo, bilo bolje! Koji se kolačići prikupljaju i kako ih možete obristati pogleajte na Uvjeti korištenja