Ministar opasnih namjera

Ministar Kujundžić je poslao u proceduru novu verziju Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Unatoč tsunamiju primjedbi koje su zapljusnule prošlu verziju,  Ministar nije ništa naučio ili nije htio naučiti. Sve je ostalo isto, samo sada umotano u celofan. Unatoč činjenici da se i sindikati i radnici protive najavljenoj privatizaciji zdravstva, Vlada i dalje namjerava usvojiti navedeni Zakon do kraja lipnja.

Prevedeno – javno savjetovanje o zakonu je farsa, a Vlada građane tretira kao ovce koje ne zaslužuju ikakvu pozornost Vlade kad je riječ o njihovim zahtjevima da im se omogući pravo na zdravlje!

Takvo postupanje Vlade i ministra Kujundžića je sramotno i zaslužuje svaku osudu!

Europska komisija u svojoj analizi jasno kaže da nam je relativna stopa siromaštva iznad EU prosjeka, a očekivano trajanje života tri godine manje. Jasno nam poručuju da ništa nismo učinili na smanjenju pušenja, alkoholizma, srčanih bolesti, raka i tvrde da je u tom dijelu krimen na primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Primarna zaštita je dobro plaćena i iznad europskog prosjeka, ali ne preuzima ulogu koordinatora kad je riječ o skrbi za kronične i palijativne bolesnika.

Primjenama Zakona, kako ih najavljuje ministar se direktno urušavaju temeljna načela našeg  zdravstvenog sustava i pozicije zdravlja kao javnog dobra.

A dostupnost zdravstva? Ona će s vremenom nestati jer će prednost dobiti oni pacijenti koji će platiti svoju zdravstvenu uslugu!

Gdje su tu građani, gdje je pacijent?

Kao i puno puta do sada intervenira se u Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a da ta intervencija nema veze ni sa kakvim novim/starim konceptom ili strateškim dokumentom.

Ministar niti u jednom svom obraćanju nije rekao postojanje bilo kakve analize postojećeg stanja i razloga zašto se radi amerikanizacija našeg zdravstvenog sustava. Ministar bježi od ove teme i umjesto da se bavi smanjenjem lista čekanja i dizanjem kvalitete usluga, on privatizira zdravstvo.

Nedopustivo je da za razliku od normalne prakse, gdje se nastoji u raspravu uključiti što veći broj  zainteresiranih skupina i pojedinaca, ovaj prijedlog je u tišini i hladu Ksaverskih hodnika izradila ministru odana skupina stručnjaka. Skupina koja nije ponudila nikakva alternativna rješenja, osim privatizacije.

Liječnici će u primarnoj zdravstvenoj zaštiti postati primarno poslodavci, a tek onda liječnici. Domovi zdravlja, kao centri prevencije i primarne zaštite nestaju. Temeljno ljudsko pravo na zdravlje građana postaje ugroženo.

U cijeloj toj priči pacijente muči činjenica da nema nijednog pokazatelja koji bi govorio o tome da će njima biti bolje s najnovijim rješenjem. Nema  ni podataka o tome kakva su iskustva onih koji su grlom u jagode ušli u privatizaciju primarne zdravstvene zaštite u nekim drugim zemljama, a ni što se može očekivati u ne baš sređenim hrvatskim uvjetima.

Ministar samouvjereno kaže da će zakon biti donesen ovakav kakav je, a tko će biti kriv kada nestane novo carevo ruho. Ministar će biti daleko, a neka nova administracija će popravljati učinjenu štetu, ako se uopće bilo što bude moglo popraviti. A popraviti se na žalost neće moći puno jer se i do sada raznoraznim privatizacijama u zdravstvu nije popravilo ništa, nego suprotno dostupnost zdravstvene zaštite je sve manja.

Trebamo samo pogledati u druge zdravstvene sustave jer privatizacija se već obila o glavu Šveđanima, Poljacima i Slovacima, a očito će i Hrvatima ako se donese ovakav zakon.

Liječnik ne smije biti financijski ovisan o pacijentu – tako je govorio Andrija Štampar.

Zašto ostali šute?

U Hrvatskoj se očito ide drugim putem, u kojem se nije snašla ni Švedska, a slično se provela i Slovačka, kao i Poljska.

Načelo solidarnosti, koje je osnova sustava socijalne sigurnosti u jednoj državi nestaje iz sustava zdravstva. Kako će se liječiti radnici s niskim plaćama, umirovljenici. Hoćemo li ih prepustiti da traže milostinju. Je li to intencija ovog zakona Ministre?  

Nestankom solidarnosti u sustavu onih koji imaju sa onima koji su bolesni i koji nemaju, udara se u temelje socijalne države. Zdravlje postaje privilegija bogatih.

Rak jednako pogađa i bogate i siromašne. Bolest ne bira zato je nedopustiva ideja HDZ-a da svi ne možemo imati jednaku razinu zdravstvene usluge.

Ministre, ostavite se privatizacije i krenite rješavati probleme zdravstvu.

Pozivam sve stranke da se javno odrede, podržavaju li ovu ministrovu privatizaciju zdravstva ili ne. Zašto šutite?

Ne smijemo izgubiti solidarnost, jer ćemo tada kao ljudi izgubiti svoje dostojanstvo u bolesti i pravo na zdravlje.

Zato – recimo NE privatizaciji zdravstvenog sustava.

Foto: Miroslava Novak

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ime Privola
Tehnički kolačići
Za ovu stranicu, koriste se sljedeći tehnički kolačići: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Cookies
Koristimo kolačiće za pružiti bolje digitalno iskustvo.
Google Analytics
Koristimo anonimizirane podatke korisnika za poboljšanje ove stranice.
Facebook
Koristimo Facebook za praćenje na društvenim mrežama
x

Volim kolače pa ove stranice koriste kolačiće kako bi iskustvo, kao i društvo, bilo bolje! Koji se kolačići prikupljaju i kako ih možete obristati pogleajte na Uvjeti korištenja