Ministrica Divjak novim Zakonom radi štetu studentima

Kolegica Marina Kasunić Peris i ja smo danas upozorili na nove pokuse iz Vlade oko studentskog rada. Najnovije izmjene zakona o studentskom radu neće donijeti ništa dobroga studentima, imat će više obveza, ali manja prava u odnosu na radnike. Ovaj Zakon će donijeti nered u radnom zakonodavstvu.

Stvorit će se još jedna nezaštićena kategorija radnika koji će biti lišeni prava na radni odnos, jer će studentske poslove moći obavljati kao izvanredni studenti.

Umjesto da suzbije oblike rada koji su izvan sustava radnih odnosa Vlada i ministrica Divjak ih namjerno širi, njena je politika usmjerena na poslodavce, a mladima se šalje poruka da smo njihovu mladost i iskustvo spremni žrtvovati za jeftin profit. Evo što je problematično.

Vlada RH je na sjednici usvojila Prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova kojim se uređuju prava i obveze studenata u obavljanju studentskog posla, prava i obveze naručitelja posla i posrednika, kao i ostala pitanja u odnosu na navedenu materiju.

Osnovni smisao i cilj Zakona bi morali biti stvaranje zakonodavnog okvira koji će istovremeno:

 1. osigurati studentima mogućnost obavljanja studentskog posla ne stvarajući pri tome pretpostavke da ih se iskorištava, ali i
 2. osigurati mehanizme koji će spriječiti zlouporabe u korištenju takvog oblika rada koje danas postoje u praksi.

Sudeći prema predloženim Zakonskim rješenjima, ovaj prijedlog Zakona nije ispunio niti jedan od navedena dva cilja, a još k tome uvodi nered u sustav radnih odnosa!

 1. Prijedlog Zakona ne definira položaj studenata na jasan način
 • a) Iako je riječ o povremenom poslu, povremenost takvog posla nije niti jednom odredbom Zakona definirana (bilo da je riječ o trajanju obavljanja studentskog posla, bilo da je riječ o dozvoljenom broju sati rada studenta u jednom kalendarskom mjesecu).
 • b)Upravo iz navedenog razloga Zakon stvara pretpostavke da uvjeti rada studenta budu lošiji od radnika koji kod poslodavca obavljaju isti posao (jer student nema sva prava koja ima radnik temeljem ugovora o radu, dok istovremeno obavlja iste poslove).

Posljedica: Ovim Zakonom se studentima ne osiguravanju određena ograničenja koja bi za njih bila povoljnija u odnosu na klasičan radni odnos, ali im se svakako stavljaju obveze koje su veće od obveza iz klasičnog radnog odnosa.

Prijedlog: Upravo iz razloga što studentski ugovor nije u potpunosti identičan sa radnim odnosom, treba ga definirati kao povremeni oblik rada (kroz ograničenje broja sati koje student može raditi kod poslodavca u jednom kalendarskom mjesecu, odnosno kroz ograničenje broja sati koje poslodavac može koristiti kroz rad studenata), pa se tek u tom slučaju se prava studenata mogu ograničiti na pojedine elemente iz radnog odnosa.

 1. Apsolutno je neprihvatljivo da se izvanrednim studentima daje mogućnost rada preko student servisa.
 • Zakon o radu osigurava dovoljno fleksibilnosti i izvanrednim studentima i poslodavcima koji bi ih zapošljavali u prilagodbi njihovih studentskih i radnih obveza (npr. rad u nepunom radnom vremenu, rad na određeno vrijeme, nejednaki raspored radnoga vremena).
 • U slučaju da se izvanredni student obavlja studentske poslove nejasan je njegov status na tržištu rada (primjerice smatra li se izvanredni student koji obavlja studentske poslove nezaposlenom osobom)
 • Porezni tretman njegove zarade se ne uređuje poreznim propisima, već ovim Zakonom s obzirom da se Zakon o porezu na dohodak referira na primitke redovitih, ali ne i izvanrednih studenata!

Posljedica: Jedini cilj predlaganja mogućnosti rad izvanrednih studenata preko studentskih ugovora jest jeftiniji rad tih osoba, pri čemu te osobe neće imati sva ona prava koja bi mali da su zaposleni preko ugovora o radu (npr. kod prestanka ugovora o radu i sl.).

Rješenje: Brisati iz Zakona mogućnost rada izvanrednih studenata preko studentskih ugovora, pa kroz olakšice potaknuti njihovo zapošljavanje u redovnom radnom odnosu u kojem će imati sva prava!

 1. Uvjeti rada studenata predloženi Zakonom su daleko od prihvatljive razine
 • Zakonom se predlaže iznos najniže satnice koja će se utvrditi najkasnije do 30. studenog tekuće godine za iduću godinu a koja ovisi o minimalnoj plaći utvrđenoj Zakonom o minimalnoj plaći.. Rokovi za utvrđivanje iznosa minimalne satnice studenata nisu usklađeni sa Zakonom o minimalnoj plaći, temeljem kojeg se minimalna plaća može utvrditi do kraja kalendarske godine, pa će se satnica studenta možda utvrđivati prema starom iznosu minimalne plaće.
 • Zakonom nije propisana ograničenja trajanja rada studenata u jednom danu i tjednu koja vrijede za ostale radnike, pa student može raditi i 24 sata dnevno.
 • Zakonom se propisuje samo minimalna satnica (što će u praksi i biti cijena rada studenta), pa će student obavljati isti posao kao i radnik na pojedinom radnom mjestu i pri tome biti manje plaćen.

Prijedlog: 

 • Uvesti obvezu primjene Zakona o radu u odnosu na radno vrijeme, odmore i dopuste kako bi se osigurala zaštita njihovog zdravlja i sigurnosti u odnosu na predugo trajanje rada
 • Propisati najnižu satnicu u odnosu na cijenu rada pojedinog radnog mjesta (npr. 70% osnovne plaće radnog mjesta koje poslove student obavlja), a koja ne može biti niža od propisane satnice minimalne plaće. Tako će se osigurati pravednost u vrednovanju rada studenta u odnosu na iste poslove koje obavlja radnik kod poslodavca).
 1. Ograničenja na zapošljavanje studenata radi sprečavanja zlouporabe rada studenata za posljedicu neće imati ostvarenje tog cilja.
 • Uvodi se ograničenje zapošljavanja kod poslodavaca koji su poslovno-uvjetovanim otkazom otkazali ugovor o radu, odnosno vezuje se pravo na zapošljavanje studenta u odnosu na zapošljavanje radnika koji je dobio otkaz. Pri tome se ne uzimaju u obzir osobno uvjetovani otkazi, istek ugovora o radu na određeno vrijeme, sporazumni otkazi i sl. Iz navedenog razloga ovaj zakon ostavlja mogućnost zlouporaba.

Zlouporabe se trebaju spriječiti: propisivanjem povremenosti rada studenata, odnosno ograničavanjem korištenja takvog rada kod poslodavca bez obzira na razloge otkazivanja ugovora o radu

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ime Privola
Tehnički kolačići
Za ovu stranicu, koriste se sljedeći tehnički kolačići: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Cookies
Koristimo kolačiće za pružiti bolje digitalno iskustvo.
Google Analytics
Koristimo anonimizirane podatke korisnika za poboljšanje ove stranice.
Facebook
Koristimo Facebook za praćenje na društvenim mrežama
x

Volim kolače pa ove stranice koriste kolačiće kako bi iskustvo, kao i društvo, bilo bolje! Koji se kolačići prikupljaju i kako ih možete obristati pogleajte na Uvjeti korištenja