Javno zdravstvo – javna usluga ili roba?

Zaklada Fridrich Ebert i Savez samostalnih sindikata Hrvatske, organizirali su danas u Novinarskom domu tribinu o javnom zdravstvu pod nazivom „Javno zdravstvo – javna usluga ili roba?“ Povod organiziranja tribine je novi Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je prošao proceduru javne rasprave.

Podaci Eurostata za 2016. pokazuju da je u Hrvatskoj čak 18,7 posto ljudi starijih od 16 godina ocijenilo svoje zdravlje kao loše ili vrlo loše, čime se država našla pri dnu ljestvice u Europi. Dug zdravstva se povećao na oko 9.5 milijardi kuna. Do sada je bilo 20 sanacija u zdravstvu i potrošeno je 22 milijarde kuna.

Predloženim zakonom privatizira se primarna zdravstvena zaštita i nestaju domovi zdravlja, dok na njihovo mjesto dolaze privatne ordinacije. Moj stav oko ovog zakona je jasan – ne smije se izglasati. Naime, ako se ovaj Zakon izglasa čeka nas Švedski scenarij gdje je cijena usluge višestruko porasla, a razina kvalitete usluge zdravstvene zaštite je niža.

U Slovačkoj i Poljskoj se zdravstveni sustav potpunosti urušio zbog privatizacije. Susjedna Slovenija je odustala od privatizacije, odustaje i od modela koncesija koji i mi imamo danas, i sve vraća pod okrilje javnog sustava. Premjeri iz ovih zemalja nam govore zašto ne smijemo podržati ovakav zakon. Sasvim je sigurno da će doći do smanjenja usluge, a to će se posebno osjetiti u ruralnim dijelovima Hrvatske (otoci, Lika, Zagora, Slavonije) gdje neće biti interesa za otvaranjem ordinacije jer u tim krajevima neće moći ostvarivati profit.

Zdravlje nije roba i ne smije se dopustiti da građanima dodatno onemogućimo pristup zdravstvenom sustavu.

Umjesto da se bavimo prevencijom i zaštitom, da sređujemo zdravstven sustav, ministar je potegnuo za modelom privatizacije. Postoji način, samo je potrebno postići politički konsenzus i krenuti rješavati probleme jer reforma zdravstva traje više od jednog mandata. Tom reformom ne smijemo organizirati sustav tako da je na usluzi samo bogatima, a ovaj zakon upravo to pokušava.

Ovo su rješenja i odgovori na pitanje, kakav zdravstveni sustav trebamo? 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ime Privola
Tehnički kolačići
Za ovu stranicu, koriste se sljedeći tehnički kolačići: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Cookies
Koristimo kolačiće za pružiti bolje digitalno iskustvo.
Google Analytics
Koristimo anonimizirane podatke korisnika za poboljšanje ove stranice.
Facebook
Koristimo Facebook za praćenje na društvenim mrežama
x

Volim kolače pa ove stranice koriste kolačiće kako bi iskustvo, kao i društvo, bilo bolje! Koji se kolačići prikupljaju i kako ih možete obristati pogleajte na Uvjeti korištenja