Svi pacijenti trebaju imati jednaku skrb

Javna rasprava o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti je završena. Proteklih dana smo mogli smo čuti od ministra Kujundžića da, unatoč činjenici da se i sindikati i radnici protive najavljenoj privatizaciji zdravstva, Vlada i dalje namjerava usvojiti navedeni Zakon.

Zakon se priprema daleko od očiju javnosti!

Provedeno javno savjetovanje o zakonu je farsa. Vlada građane tretira kao ovce koje ne zaslužuju ikakvu pozornost Vlade kada je riječ o njihovim zahtjevima da im se omogući pravno na zdravlje! Više smo puta upozoravali na probleme koje donosi najavljeni Zakon o primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Vidi: Zaustavimo privatizaciju zdravstva

Vlada koristi aferu „Hotmail“ da od građana sakrije privatizaciju zdravstva. Takvo postupanje Vlade i ministra Kujundžića je sramotno i zaslužuje svaku osudu!

Čak i površan pogled na neke zdravstvene pokazatelje govori da bi svako smanjenje dostupnosti Primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ) dodatno loše utjecalo na zdravlje građana. Europska komisija u svojoj analizi jasno kaže da nam je relativna stopa siromaštva iznad EU prosjeka, a očekivano trajanje života tri godine manje. Jasno nam poručuju da ništa nismo učinili na smanjenju pušenja, alkoholizma, srčanih bolesti, raka i tvrde da je u tom dijelu krimen na primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja je “dobro plaćena i iznad europskog prosjeka, ali ne preuzima ulogu koordinatora kad je riječ o skrbi za kronične i palijativne bolesnike.

Sve veći broj umrlih od raka!

U Hrvatskoj je 2015. godine od raka umrlo 14.012 ljudi. Podatak da je u godinu dana rak usmrtio cijeli jedan grad veličine Rovinja u javnosti je prošao nezapaženo, tek kao dio neke svakodnevne statistike.

Hrvatska ima Rezoluciju o zloćudnim tumorima usvojenu 2009. godine u Saboru. Nakon usvajanja spomenute rezolucije obvezali smo se na donošenje Nacionalnog plana za borbu protiv raka. To je dokument koji će propisati na koji će se način pristupati tim bolestima. Kako će ih se i gdje točno liječiti, a sve dakako radi zaustavljanja ovakvog trenda.

Nacionalni plan nije donesen, a svaki dan se kod 60 ljudi dijagnosticira neka vrsta raka. Hrvatska nema definiranu onkološku mrežu ustanova, postupnike dijagnostike i liječenja, u programe probira nisu uključeni liječnici obiteljske medicine. To bi znatno moglo pridonijeti odazivu građana na preventivne preglede, ali i činjenica da liječenje malignih bolesti nije jednako čak ni unutar jedne zdravstvene ustanove, a o nacionalnom standardu onkološkog liječenja ne možemo ni govoriti.

Za donošenje Nacionalnog plana potrebna je politička odluka, odnosna odluka ministra zdravstva. Do tada će skrb onkoloških bolesnika, od dijagnostike pa do liječenja, u Hrvatskoj biti na različitim razinama. Pacijent koji boluje od raka u Hrvatskoj jednostavno nema svuda jednaku šansu.  Da imamo Nacionalni plan postojala bi onkološka mreža jer se mora točno znati tko liječi, gdje liječi i na koji način liječi.

Svi trebaju imati odstupno liječenje

Ovih dana HZZO je na osnovnu listu lijekova uveo 16 novih lijekova, no među njima je nekoliko novih onkoloških lijekova obuhvaćenih oznakom KL,.  To znači da se mogu primjenjivati samo u kliničkim bolnicama, a ne i u županijskim bolnicama. A onkolozi rade i u bolnicama u Varaždinu, Puli, Šibeniku, Zadru, Dubrovniku, Bjelovaru, Čakovcu, Karlovcu, Klenovniku, Koprivnici, Sisku, Slavonskom Brodu i Koprivnici.

Osim u kliničkim bolnicama, veliki dio onkološke terapije primjenjuje se i u nekim većim regionalnim centrima, gdje postoji dobro organizirana služba internističke onkologije. Primjerice u Puli, Varaždinu, Šibeniku, postoje u sklopu internističke onkologije stacionari, dnevne bolnice i ambulante u kojima rade subspecijalisti internističke onkologije.

Odluka HZZO-a ograničit će značajno opseg i mogućnosti onkološkog liječenja.

S time se smanjuje dostupnost onkološkog liječenja i značajno narušava kvaliteta života onkoloških bolesnika u tim područjima.
Vrhunac socijalne neosjetljivosti i empatije je izjava ministra koji je rekao citiram. “Pacijentima iz manjih mjesta jednako su dostupni, samo su u nepovoljnijem položaju utoliko što se moraju voziti stotinjak kilometara da bi ih dobili.”

Ministar osim što privatizira zdravstvo i radi ga nedostupnim sada radi i razlike među pacijentima.

Ministre, rak jednako pogađa i one u Zagrebu i u Zadru i trebaju imati jednake šanse za izlječenje. Ostavite se privatizacije i krenite rješavati probleme u zdravstvu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ime Privola
Tehnički kolačići
Za ovu stranicu, koriste se sljedeći tehnički kolačići: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Cookies
Koristimo kolačiće za pružiti bolje digitalno iskustvo.
Google Analytics
Koristimo anonimizirane podatke korisnika za poboljšanje ove stranice.
Facebook
Koristimo Facebook za praćenje na društvenim mrežama
x

Volim kolače pa ove stranice koriste kolačiće kako bi iskustvo, kao i društvo, bilo bolje! Koji se kolačići prikupljaju i kako ih možete obristati pogleajte na Uvjeti korištenja