Zdravstvo mora ostati javno

Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine poručile su da novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti nema alternative. Niti jednom riječju nisu se osvrnuli na činjenicu da su prijedlog zakona odbile sve sindikalne središnjice i udruge pacijenata. Naravno da interesne skupine kao što su liječnici članovi tih Udruga imaju pravo na svoj stav i štititi svoj interes, ali to nije interes većine građana.

Mene kao saborskog zastupnika su birali građani na temelju mog opredjeljenja za javno zdravstvo kao javno dobro. Zdravstvo mora biti jednako dostupno svima bez obzira na imovinski status i zato ću i dalje štititi interes građana i njihovo pravo da imaju svima dostupno javno zdravstvo.

U cijeloj toj priči građane i pacijente muči činjenica da nema nijednog pokazatelja koji bi govorio o tome da će njima biti bolje s najnovijim rješenjem. Nema ni podataka o tome kakva su iskustva onih koji privatizirali zdravstvenu zaštitu, a ni što se može očekivati u našem zdravstvenom sustavu. Privatizacija se već obila o glavu Šveđanima, Poljacima, Slovencima i Slovacima, a očito će i Hrvatima ako se donese ovakav zakon.

Da privatizacija u javnom zdravstvu nije pravi put, pokazuju prilike u susjednoj Sloveniji, koja je također bila krenula u koncesije kao i Hrvatska. Zbog povećane potrošnje i pada učinkovitosti sustava Slovenija je zaustavila širenje koncesija. Cerarova vlada namjerava jasno razdvojiti privatno od javnog zdravstva, jer to jedini zalog da sustav bude transparentan i kvalitetno kontroliran.

Švedski sustav osamdesetih godina bio je navlas sličan našem sadašnjem, bez definiranih ishoda liječenja, neučinkovit, skup, decentraliziran i uz to s beskrajnim listama čekanja. Ne bi li nešto smisleno učinili Šveđani su posegnuli za privatizacijom baš kao i ministar Kujundžić sada. Moto im je bio isti “povećati učinkovitost, kompeticiju između pružatelja usluga, mogućnost izbora”. Isto to ponavljaju iz Udruge liječnika koncesionara.

A gdje su tu građani, gdje je pacijent?

Stupanjem na snagu privatizacijskog zakona u Švedskoj su se umjesto javnozdravstvenih centara i bolnica počele osnivati zdravstvene tvrtke koje su kupcima prodavale robu tj zdravlje. Osnovna svrha je bila što više zaraditi, a zdravlje građana je došlo u drugi plan. Deset godina poslije zdravstveni su se pokazatelji za Šveđane su katastrofalni u odnosu na vrijeme prije privatizacije uz deseterostruko više sredstava koja se izdvajaju za zdravstvo.

To očekuje i Hrvatsku ako se usvoji ovaj i ovakav prijedlog Zakona.

U Hrvatskoj se očito ide putem amerikanizacije javnog zdravstva, u kojem se nije snašla ni Švedska, a slično se provela i Slovačka, kao i Poljska.

Načelo solidarnosti, koje je osnova sustava socijalne sigurnosti u jednoj državi nestaje iz sustava zdravstva. Kako će se liječiti radnici s niskim plaćama, umirovljenici, nezaposleni…. Hoćemo li ih prepustiti da traže milostinju. Hoćemo li dizati kredite da bi se liječili. Je li to intencija ovog zakona?

Nestankom solidarnosti u sustavu onih koji imaju s onima koji su bolesni i koji nemaju, udara se u temelje socijalne države. Zdravlje postaje privilegija bogatih.

Cijeli svoj radni vijek kao liječnik vjerujem u javno zdravstvo i uvijek ću se boriti za javni zdravstveni sustav. Kao uvjereni socijaldemokrat ne prihvaćam stav da je zdravlje privilegija bogatih. Kao društvo ne smijemo pristati na plan HDZ-a i određenih lobističkih skupina po kojemu će socijalno ugroženi i siromašniji građani biti prepušteni sami sebi, dok će se liječiti samo bogati.

Zato je potrebno reći NE privatizaciji zdravstva, ne zbog populizma već zbog zaštite zdravlja, vas, vaše djece i najmilijih.

 

One Response

  1. Ljilja napisao:

    Podržavam Vaše opredjeljenje protiv privatizacije zdravstva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ime Privola
Tehnički kolačići
Za ovu stranicu, koriste se sljedeći tehnički kolačići: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Cookies
Koristimo kolačiće za pružiti bolje digitalno iskustvo.
Google Analytics
Koristimo anonimizirane podatke korisnika za poboljšanje ove stranice.
Facebook
Koristimo Facebook za praćenje na društvenim mrežama
x

Volim kolače pa ove stranice koriste kolačiće kako bi iskustvo, kao i društvo, bilo bolje! Koji se kolačići prikupljaju i kako ih možete obristati pogleajte na Uvjeti korištenja