Zakon o zdravstvenoj zaštiti ruši socijalnu državu

Nezavisni saborski zastupnik Mirando Mrsić, bivša čelnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek i Marjo Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata održali su u petak konferenciju za medije u Saboru kako bi još jednom upozorili na pokušaj privatizacije zdravstva.

Zakonom koji predviđa potpunu i trajnu privatizaciju primarne zdravstvene zaštite temeljno pravo na zdravlje postaje ugroženo, ordinacije trgovine, a zdravlje roba, što nije ni pravedno ni solidarno, rekao je Mrsić.

Umjesto da se bavi problemima zdravstva i listama čekanja, ministar Milan Kujundžić ide u privatizaciju primarne zdravstvene zaštite što će dovesti do toga da će liječnici primarno postati poslodavci, a tek onda liječnici dok će građani biti podijeljeni na one koji mogu platiti i dobiti adekvatnu razinu zdravstvene zaštite i na one koji to ne mogu, smatra Mrsić.

Usto, kako kaže, ordinacije će biti privatizirane, ali neće poslovati na načelima slobodnog tržišta i konkurentnosti nego će ambulante i dalje biti na ugovoru s HZZO-om koji će im pokrivati plaće, sve troškove poslovanja i dodatno plaćati usluge. To rješenje Mrsić je poprati komentarom: “Ordinacije naše, novac vaš”.

Ocijenio je kako je javno zdravstvo javno dobro, te pozvao sve političke stranke da dignu glas protiv privatizacije i amerikanizacije zdravstva. Mrsić je ustvrdio da ovim zakonom solidarnost u društvu nestaje te kako je potpuno neprimjereno da se tržišni elementi uvode u javnozdravstveni sustav.

Izrazio je nadu da će se “ministar i Vlada sabrati i povući zakon koji dovodi do nejednakosti u zdravstvenom sustavu, do nejednakosti pacijenata dok će si liječenje moći priuštiti samo oni koji imaju novca”.

Na štete i opasnosti ‘opće tajkunizacije’ javnog zdravstvenog sustava, uz Mrsića, upozorili su i Spomenka Avberšek, bivša čelnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi i Marijo Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata. Smatraju da privatizacijom primarne zdravstvene zaštite ona neće ojačati te kako će ‘pohlepni pobornici tajkunizacije’ uzeti imovinu svih građana i srušiti sustav solidarnosti u kojem bogati pomažu siromašnima, a zdravi bolesnima.

Prezentirali su i otvoreno pismo ministru Kujundžiću protiv privatizacije primarne zdravstvene zaštite s 324 supotpisnika iz redova uglednih javnih osoba.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ime Privola
Tehnički kolačići
Za ovu stranicu, koriste se sljedeći tehnički kolačići: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Cookies
Koristimo kolačiće za pružiti bolje digitalno iskustvo.
Google Analytics
Koristimo anonimizirane podatke korisnika za poboljšanje ove stranice.
Facebook
Koristimo Facebook za praćenje na društvenim mrežama
x

Volim kolače pa ove stranice koriste kolačiće kako bi iskustvo, kao i društvo, bilo bolje! Koji se kolačići prikupljaju i kako ih možete obristati pogleajte na Uvjeti korištenja