Plenkoviću, Hrvatska može i Hrvatska zaslužuje bolje od ovoga što ste joj priuštili!

Rasprava u Hrvatskom saboru, 12. travnja 2018. na Izvješće o sastancima Europskog vijeća, koje je podnio predsjednik Vlade RH.
Poštovane kolegice i kolege zastupnici.
Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,
pozorno sam slušao Vaše izlaganje i zapravo mi je nezamisliva činjenica s koliko samouvjerenosti obmanjujete hrvatsku javnost stvarajući percepciju kako Hrvatska slijedi i podupire one politike i trendove Europske unije koji idu u korist naših građana i kako Hrvatska ozbiljno promišlja o svim onim izazovima koji stoje pred svima nama u bliskoj budućnosti.
Da je tome tako potvrđuju postupci Vaše vlade koji Hrvatsku po mnogočemu i po mnogobrojnim statistikama svrstavaju na samo dno Europske unije, od prekarnih oblika rada do zdravstva i socijalnog stanja naših građana.
I dok se u Bruxellesu zdušno zalažete za provedbu Europskog stupa socijalnih prava, Vaša Vlada istovremeno nije sklona unaprijediti razinu prava u Hrvatskoj koja je čak ispod Direktiva koje se predlažu, a koje su same po sebi svojevrsni minimum prava.
Nije li licemjerno o Vas gospodine Plenkoviću da nam danas govorite kako je Vaša Vlada snažni zagovaratelj Europskog stupa socijalnih prava dok istovremeno se ta ista Vlada protivi razini unapređenja tih prava u Hrvatskoj? Ne samo gospodine Plenkoviću da obmanjujete hrvatsku javnost, Vi ujedno obmanjujete i Europsku uniju o stanju u Hrvatskoj i Hrvatskom opredjeljenju za politike koje promiče EU.
Vidim da podržavate model Spitzenkandidaten o kojem ste raspravljali na Neformalnom Europskom vijeću 28. veljače. To Vam golica mašu i ne mogu se oteti dojmu da poziciju premijera RH koristite kako biste si osigurali što bolje mjesto u Europskoj komisiji slušajući slijepo Bruxellesu nego da štitite hrvatske interese.
Gospodine Plenkoviću, hrvatski građani su Vas birali da radite za njihovo, a ne vlastito dobro. Građani Vas nisu birali da bi Vam dali odskočnu dasku za Bruxelles već su Vas birali da Hrvatsku učinite modernom i naprednom zemljom!
Međutim, Europa nije slijepa na ono što se događa u Hrvatskoj, pa je jasno istaknuto da strukturne reforme nisu napredovale.
Zabrinjavajuća je činjenica da ste nedavno raspodijelili šesto tisuća kuna da se angažiraju agencije koje će ispitivati bilo javnosti oko mogućih reformi.
Pa ćete tako ispitivati bilo javnosti oko: mirovinske reforme ,reforme zdravstva, reforme plaća u javnoj upravi i dr. Čini mi se da upravo taj Vaš potez potvrđuje da niti da imate viziju, niti da imate hrabrosti provesti ne samo ono što je u Hrvatskoj nužno kako bi se svrstala uz bok razvijenih zemalja, već da nemate niti hrabrosti jer Vam je važnija percepcija javnosti, nego boljitak ove zemlje.
I dok Europa teži jačanju socijalnih prava u Europi, kako bi ponovno izgradila povjerenje građana Europske unije u Europu, kojoj je osnovna svrha osigurati mir i socijalni i gospodarski prosperitet, Vi unatoč tome u Hrvatskoj činite suprotno stvarajući od hrvatskih građana euroskeptike.
Ako ste toliki zagovaratelj jačanja socijalnih prava i u Hrvatskoj, onda Vas pitam kako će Hrvatska vlada postupiti u odnosu na Preporuku Vijeća pristupu radnika i samozaposlenih osoba socijalnoj zaštiti?
Pitam Vas koji je Vaš osobni stav oko politika pomirenja poslovnog i obiteljskog života, oko ograničavanja nestandardnih oblika rada za koja se trenutno zalaže EU?
Ako je suditi prema najavama u odnosu na radno zakonodavstvo, zdravstvenu reformu i mirovinsku reformu, čini mi se da ćete postupiti upravo suprotno od onoga za što se zalaže EU.
Vidite, Eurostat je objavio nedavno da je Hrvatska rekorder u prekarnom i radu na određeno vrijeme. Oko 25% radnika u Hrvatskoj danas radi na određeno u usporedbi sa 12% u EU, nemaju sigurnost radnog mjesta i doslovno bježe iz Hrvatske jer ovdje ne vide budućnost.
Predložio sam zakon koji to može ispraviti, sad imamo uvjete za to. I na ovaj problem vas je Europska komisija upozorila, ali Vi to namjerno zaboravljate. Čak i Pučka pravobraniteljica i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ističu navedeni problem na tržištu rada, a Vaš ministar nije napravio ništa da se to stanje popravi.
Govorite o Digitalnoj Europi i snažno podržavate nastojanja EU-a po tom pitanju, a ja Vas pitam koje ste mjere poduzeli da se Hrvatska pripremi za posljedice koje će digitalizacija donijeti na tržištu rada i kako bi se naši radnici prilagodili na vrijeme.
Hrvatska još uvijek nema niti strategiju razvitka, a kako da se onda ičemu prilagođavamo kada niti ne znamo gdje idemo?
Podržavate Energetsku uniju, a ja Vas pitam što je Vaša Vlada poduzela do sada kako i Hrvatskoj osigurala energetsku neovisnost?
Gospodine Plenkoviću, zalaganje u EU ne podrazumijeva deklaratorna obećanja i podršku, već podršku djelima po čemu je Vaša vlada jedna od najgorih!
Gospodine Plenkoviću, nedavno je objavljeno da 65% Hrvata je u Njemačku otišlo iz ekonomskih razloga, 27 posto iz političkih razloga a čak 67% njih ne žali za odlaskom iz domovine. Svega 15% razmišlja o povratku u Hrvatsku, a ono što je alarmantno je da čak 33% njih je visokoobrazovano. Vi bježite od donošenja odluka, nema Vas.
Vaša Vlada nije pokrenula ni jednu veliku reformu, a ono što je pokrenula na štetu je naših građana.
Gospodine Plenkoviću, Hrvatska može i Hrvatska zaslužuje bolje od ovoga što ste joj priuštili!
Hrvatska ne smije biti na dnu Europske unije po mnogobrojnim statistikama, a za ovo stanje ste najodgovorniji Vi i Vaša Vlada! Stoga, ako Vam je stalo do boljitka Hrvatskih građana predlažem da u EU pokrenete pitanje rasprave o mjerama koje će pomoći Hrvatskoj u gospodarskoj, a posebice socijalnoj konvergenciji.
Dokažite se djelima, a ne riječima!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ime Privola
Tehnički kolačići
Za ovu stranicu, koriste se sljedeći tehnički kolačići: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Cookies
Koristimo kolačiće za pružiti bolje digitalno iskustvo.
Google Analytics
Koristimo anonimizirane podatke korisnika za poboljšanje ove stranice.
Facebook
Koristimo Facebook za praćenje na društvenim mrežama
x

Volim kolače pa ove stranice koriste kolačiće kako bi iskustvo, kao i društvo, bilo bolje! Koji se kolačići prikupljaju i kako ih možete obristati pogleajte na Uvjeti korištenja