Hrvatski liječnički sindikat ne smije Zakonom biti doveden u povoljniji položaj u odnosu na druge

Povodom priopćenja Hrvatske liječničke komore “Pregovori o Kolektivnom ugovoru bez liječnika teški su oblik diskriminacije”, u kojem se iznose kritike na Zakon o reprezentativnosti iz 2014. godine, a uslijed kojeg, prema tvrdnjama HLK, Sindikat liječnika nije ostvario reprezentativnost za kolektivne pregovore, želim istaknuti sljedeće:

Prije svega žao mi je da nakon 4 godine primjene Zakona problem reprezentativnosti Sindikata liječnika nije uspio ispuniti kriterije koji su jedinstveni za sve sindikate koji sudjeluju u kolektivnom pregovaranju.

Kriteriji koje je postavio Zakon o reprezentativnosti morale su imati pozitivan učinak na povećanje broja članova Sindikata liječnika, s obzirom na to da su odredbe Zakona trebale biti stimulirajuće za liječnike da se sindikalno organiziraju kako bi tako i Sindikat liječnika ostvario reprezentativnost. Iz kojih razloga se upravo to nije dogodilo, poznato je samo Sindikatu liječnika, pa nije korektno tvrditi da Zakon o reprezentativnosti uzrok nesudjelovanja Hrvatskog liječničkog sindikata u kolektivnim pregovorima koji su započeli.

Nadalje, osnovni cilj navedenoga Zakona jest poticati suradnju među sindikatima oko dogovora pregovaračkog odbora sindikata za kolektivne pregovore.

Zakon o reprezentativnosti ni na koji način ne sprečava, već dapače potiče, sve sindikate u djelatnosti zdravstva da se dogovore oko reprezentativnosti sindikata, pa time i oko broja i sastava pregovaračkoga odbora. Ako Sindikat liječnika nije uspio u protekle 4 godine sindikalno organizirati dovoljan broj liječnika u Sindikat, kako bi ostvario reprezentativnost, i dalje je svoju reprezentativnost mogao ostvariti temeljem dogovora s ostalim sindikatima u djelatnosti zdravstva za sudjelovanje u pregovaračkom odboru sindikata.

Osim toga, ako Sindikat liječnika nije uspio niti tako ostvariti svoju reprezentativnost, Sindikat liječnika ima pravo u suradnji s ostalim sindikatima u pregovaračkom odboru dogovarati i zastupati svoje interese a pregovarački odbor sindikata je obvezan iste i zastupati imajući u vidu činjenicu da su liječnici jedan od značajnih aktera u toj djelatnosti.

Prema tome, Zakon o reprezentativnosti omogućava niz institucionalnih mogućnosti Hrvatskom liječničkom sindikatu da u predstojećim kolektivnim pregovorima zastupa interese svojih članova. Te se institucionalne mogućnosti temelje na suradnji i dogovoru svih sindikata u toj djelatnosti, a uvjeren sam da svaki sindikat, pa tako i Hrvatski liječnički sindikat za osnovu svoga rada i djelovanja ima suradnju i konstruktivan dijalog s ostalim sindikatima jer je samo to pravi put ostvarenja interesa svih zaposlenih u zdravstvu.

Stoga je sasvim nekorektno da se te institucionalne mogućnosti dovode u pitanje, samo zato što predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata svoje djelovanje i zastupanje interesa svojih članova ne žele temeljiti upravo na dobroj praksi i načelima suradnje i dogovora sindikata.

Hrvatskom liječničkom sindikatu je sigurno jasno da reprezentativni sindikati u pregovaračkom odboru sindikata ne zastupaju interese niti samo svojih članova niti samo interese pojedinih struka, već sindikati moraju prema poslodavcu zastupati interese svih radnika u djelatnosti.

S obzirom na to da se Zakon o reprezentativnosti odnosi na jednak način i pod jednakim uvjetima na sve sindikate i na sve struke, smatram neprimjerenim od strane Hrvatskog liječničkog sindikata dovoditi u pitanje Zakon samo zato što taj sindikat koji zastupa interese samo jedne struke, nije ispunio uvjete za reprezentativnost.

Nitko, pa niti Hrvatski liječnički sindikat ne smije Zakonom biti doveden u povoljniji položaj u odnosu prema drugim sindikatima i u odnosu na druge struke, samo zato što zastupaju članove jedne struke, jer se tako podcjenjuju i ostale struke i ostali sindikati. U svakoj pravnoj državi, a vjerujem da Hrvatska to jest, takvo postupanje je krajnje neprihvatljivo!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ime Privola
Tehnički kolačići
Za ovu stranicu, koriste se sljedeći tehnički kolačići: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Cookies
Koristimo kolačiće za pružiti bolje digitalno iskustvo.
Google Analytics
Koristimo anonimizirane podatke korisnika za poboljšanje ove stranice.
Facebook
Koristimo Facebook za praćenje na društvenim mrežama
x

Volim kolače pa ove stranice koriste kolačiće kako bi iskustvo, kao i društvo, bilo bolje! Koji se kolačići prikupljaju i kako ih možete obristati pogleajte na Uvjeti korištenja