Više ugovora o radu na neodređeno i bolja zaštita radnika

Na Svjetski dan socijalne pravde uz podršku 26 kolega zastupnica i zastupnika SDP-a ,  Građanskog-liberalnog saveza GLAS, Hrvatske stranke umirovljenika i Stranke narodnog i građanskog aktivizma SNAGA uputio sam u proceduru Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima. Ova dva prijedloga na kojima smo radili Marina Kasunić Peris i ja, imaju za cilj osigurati radnicama i radnicima stabilan radni odnos. Ovim izmjenama želimo omogućiti fleksibilno radno vrijeme kako bi  radnici uskladili svoje privatne i poslovne obveze te kako bi se i radnicima koji ispunjavaju uvjete za mirovinu osigurao ravnopravan status kod zbrinjavanja viška radnika i kod prestanka radnoga odnosa. 

Rad na određeno vrijeme uzeo je maha u mnogim državama Europske unije kao i u Hrvatskoj i postaje ozbiljan problem u radnim odnosima. Za razliku od Hrvatske, druge države poput Njemačke, prepoznale su važnost rješavanja ovoga pitanja. Na tragu dobre prakse drugih država predložili smo izmjene i dopune zakona o radu i zakona o doprinosima za koje smo uvjereni da će stati na kraj toj pojavi.

Ovim izmjenama zakona predlažemo:

Želimo poskupiti otpuštanje ljudi zaposlenih na određeno, pa predlažemo obavezu isplate otpremnine i u slučaju isteka ugovora o radu na određeno vrijeme. To nije populistička mjera, već su je uvele i druge članice EU i već pokazuje rezultate. Također, predažemo da se kao razlog prestanka ugovora o radu briše odredba da radni odnos prestaje u 65 godini života, odnosno kada radnik ispuni uvjet za starosnu mirovinu, jer bi se time osigurala jednakost radnika pri zbrinjavanja viška radnika.

Prijedloge izmjene zakona možete vidjeti ovdje:

KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O DOPUNI ZAKONA O DOPRINOSIMA

Konačan prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o radu

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ime Privola
Tehnički kolačići
Za ovu stranicu, koriste se sljedeći tehnički kolačići: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Cookies
Koristimo kolačiće za pružiti bolje digitalno iskustvo.
Google Analytics
Koristimo anonimizirane podatke korisnika za poboljšanje ove stranice.
Facebook
Koristimo Facebook za praćenje na društvenim mrežama
x

Volim kolače pa ove stranice koriste kolačiće kako bi iskustvo, kao i društvo, bilo bolje! Koji se kolačići prikupljaju i kako ih možete obristati pogleajte na Uvjeti korištenja