Ako se ne trgnemo, pregazit će nas problemi i promjene koje dolaze

Jedan grčki filozof je rekao da nikad ne možemo dva puta stati u istu rijeku. Želim naglasiti da se svijet i okolnosti u njemu mijenjaju, ali unatoč tome naši problemi ostaju isti godinama. Uz to nastaju novi na koje teško nalazimo odgovor.
Okolnosti u svijetu rada mijenjaju se velikom brzinom i ono što su prije nekoliko godina trebala biti rješenja problema koje imamo, sigurno više nisu mjerodavna i morali bih od nekih rješenja odustati, a na neke stare probleme pronaći nove odgovore.

Tri ključna problema za koja mislim da ih trebali žurno riješiti su: minimalna plaća i SDP tu predlaže rješenje, rad na određeno vrijeme i jačanje industrijskih odnosa (jačanje socijalnih partnera za kolektivno pregovaranje i jačanje sudjelovanja radnika u odlučivanju). Za minimalnu plaću postoje preporuke tripartitne stručne radne skupine i trebalo je te preporuke implementirati. Za rad na određeno vrijeme potrebno je pristupiti izmjenama Zakona o radu kako bi se taj rad učinio skupljim poslodavcima. Nažalost,  očito je to jedina mjera koju poslodavci razumiju u okolnostima kada imamo slabe institucije koje teško provode nadzor nad pravilnom primjenom ZOR-a, a ima naznaka da će one još više slabiti. 

Kolegica Marina Kasunić Peris i ja uz potporu 26 kolegica i kolega u Hrvatskom saboru uputili smo u proceduru Izmjene zakona o radu i Izmjene zakona o doprinosima, više o tome možete pročitati ovdje >> Više ugovora o radu na neodređeno

Zakonom o radu iz 2014. stvorili smo pretpostavke da stvorimo statistiku radničkih vijeća i nakon što prođu sljedeći redovni izbori za Radnička vijeća bilo bi potrebno otvoriti i raspraviti i tu temu. Osim toga, ostaje vječno otvoreno pitanje kojim mjerama jačati sindikate i tako ojačati pretpostavke za primjenu kolektivnih ugovora na članove sindikata i kako potaknuti Hrvatsku udrugu poslodavaca da joj kolektivno pregovaranje bude ključna djelatnost jer udruge poslodavaca postoje da pregovaraju.

Nažalost, ova Vlada nije ništa učinila na jačanju socijalnog dijaloga u Hrvatskoj. Moj dojam je da imamo premalo dijaloga, uopće ne promišljamo o promjenama u svijetu rada koje će nas zateći nespremne. Vrijeme je da to promijenimo i stvorimo pretpostavke za nužne društvene promjene kako bi rad u Hrvatskoj postao dostojanstven.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ime Privola
Tehnički kolačići
Za ovu stranicu, koriste se sljedeći tehnički kolačići: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Cookies
Koristimo kolačiće za pružiti bolje digitalno iskustvo.
Google Analytics
Koristimo anonimizirane podatke korisnika za poboljšanje ove stranice.
Facebook
Koristimo Facebook za praćenje na društvenim mrežama
x

Volim kolače pa ove stranice koriste kolačiće kako bi iskustvo, kao i društvo, bilo bolje! Koji se kolačići prikupljaju i kako ih možete obristati pogleajte na Uvjeti korištenja