Vlada diskriminira dio umirovljenika

Početkom jeseni u saborsku proceduru poslali smo dopune Zakona o dodatku na mirovine kojima želimo izjednačiti mirovine onih koji mirovinu primaju iz 1. i 2. stup.

Iako je intencija bila da se mirovine izjednače, razlike ipak postoje. ‘Okvirni izračuni pokazuju da će osoba koja danas ima 60 godina, a uključila se u sustav drugog mirovinskog stupa i imala je prosječnu plaću tijekom životnog staža, imati mirovinu 2.690 kuna mjesečno. Kada bi se primjenio dodatak koji se obračunava umirovljenicima koji su samo u 1. stupu, mirovina bi iznosila 3.267 kuna mjesečno što je 577 kuna više, odnosno toliko bi građani mogli biti zakinuti.

Za građane koji danas imaju 50 godina razlika je oko 538 kuna. Da je riječ o nepravdi, pokazuje i činjenica da su mirovine iz prvog stupa bez dodatka manje od mirovina iz dva stupa, odnosno osoba koja ima 50 godina iz prvog stupa imala bi mirovinu od 3.134 kune, a uz 2. stup 3.442 kune’.  To je nepravda i diskriminacija građana, budućih umirovljenika koji su uplaćivali i u prvi i u drugi stup

Da pojasnim, već 2019. godine žene rođene 1962. godine, s dovoljno staža, moći će ići u prijevremenu mirovinu. Ne budu li imale pravo na dodatak od 27 posto, proporcionalan uplatama u I. stup, njihove će mirovine biti bitno niže od mirovina onih koji ih ostvaruju samo iz I. stupa’. Žena rođena 1962 godine koja je imala prosječnu plaću i otići će s 36.5 godina staža u prijevremenu mirovinu 2019. bi imala 22 posto nižu mirovinu od kolegice rođene 1961. koja je, uz istu plaću i uvjete, otišla u prijevremenu mirovinu 2018.

Prijedlog zakona možete vidjeti ovdje: Konačni prijedlog Zakona o dopuni zakona o dodatku na mirovinu. 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ime Privola
Tehnički kolačići
Za ovu stranicu, koriste se sljedeći tehnički kolačići: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Cookies
Koristimo kolačiće za pružiti bolje digitalno iskustvo.
Google Analytics
Koristimo anonimizirane podatke korisnika za poboljšanje ove stranice.
Facebook
Koristimo Facebook za praćenje na društvenim mrežama
x

Volim kolače pa ove stranice koriste kolačiće kako bi iskustvo, kao i društvo, bilo bolje! Koji se kolačići prikupljaju i kako ih možete obristati pogleajte na Uvjeti korištenja